måndag 21 februari 2011

Kommunala eller privata bibliotek?

Var på ett möte igår om privatiseringen av biblioteken i Nacka. Lite fundersam blir man ju. Vad är syftet med detta?
Beslutade att ta rätt på grunddokumenten och läsa på lite.
Länk till informationen på Nacka kommuns hemsida.
Klokare någon?
Det verkar som att de önskar att bara personalgrupper och kommunala enheter ska kunna ta över. Men hur ska de formulera upphandlingen för att det ska bli så? Kan vi inte lika gärna få ett Bonnierbibliotek, ett Scientologbibliotek och ett ABF-bibliotek. ICA vill ju också driva det mesta, hittar man en vinst i det kanske vi också får ett ICA-bibliotek med pocketsortiment.
Jag är väldigt skeptisk till den här formen av "verksamhetsutveckling". Man lägger ner en väldig massa arbete på att släppa ifrån sig sin makt att besluta om en central del av kulturpolitiken.
Varför röra till det istället för att använda sin makt och göra något bra. T ex se till att det alltid finns en lokal buss som stannar nära bibliotekets ingång, så att även äldre som har svårt att röra sig kan komma dit. Där kan det behövas utveckling.
Det finns en "kolsvart" aktivistblogg mot privatisering av biblioteken, liksom en facebookgrupp. Där kan man läsa mer. Länk till bloggen.
En kollega brukar publicera veckans låt så det gör jag väl också då, när jag ändå är inne på kultur. Det bli inte Bruce även om han är favvo, eftersom han går på högvarv i bilen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar