fredag 21 oktober 2011

Nya vänner

Hade några nya vänner på besök idag. Väldigt trevligt. Det är som att en ny värld öppnar sig när man börjar lära känna en ny människa. Nya tankar, nya historier och nya sätt att se på världen.

Vi har blivit klassföräldrar och planerar för fullt för höstens aktiviteter. Självklart är barnen delaktiga. Sonen skrev en skylt som det stod TYST på som han lyfte upp när han tyckte det blev för livat.

söndag 16 oktober 2011

Hektisk helg med mycket fotboll

En hektisk helg närmar sig sitt slut. Främst har den i min familj dominerats av en lokal fotbollscup, som för lagets del startade
kl 8.20 på lördagen. Samling 7.50. "Ska vi spela ishockey" var sonens kommentar när han såg planen, vit av frost. Men det gick rätt bra ändå, för dem som spelade. Sedan följde fiollektion, simskola, lunch, ommöblering av dotterns rum och lite läxor. Och så blev det söndag och tre fotbollsmatcher till. Med betydligt bättre väder dock.
Vissa helger är inte precis avkopplande, särskilt inte när man dessutom är ledare och ensam med två barn. Men vem har sagt att livet ska vara avkopplande. "Ruhe gibt´s genug nach dem tot" som Herbert Grönemeyer skrev i början av 1990-talet.

Inga enkla sanningar
I förra inlägget skrev jag om att följa regler. Det går ju rätt bra att ta reda på reglerna när det finns regler. Men hur fördömande ska man vara när de visar sig vara väldigt oklara?
Ta reda på, undersök, lägg energi, prioritera. Det är bara så man kan komma till klarhet. Men vi som har barn då, som nästan aldrig hinner med det där fördjupande, och som inte längre har några mammor som läser böcker åt oss och refererar och diskuterar i långa, intressanta telefonsamtal?
Lite slappt i alla fall att bara läsa tidningarna och hoppas att det är rätt eller att gå på magkänslan.

Ta bussen till affären
Läste häromdagen också om hur man kan lura sig med närproducerad mat. Har ni också gått på den niten? Eller är det i själva verket när man litar på artikeln som man går på en nit? Möjalamm tycker jag i alla fall smakar allra bäst, oavsett klimatet. Och det här att minska på köttet och transporterna i största allmänhet tror jag också på, men det är klart att bonden som kör hem ägg på vår gata, han har nog rätt mycket koldioxidutsläpp per ägg om man ska vara ärlig. Tänka och ifrågasätta var det.

Krävs det energi för att nå resultat?
Så nu vore det ju lätt att anta även en annan DN-tes i helgen att de som engagerar sig på sociala medier inte gör någon särskilt stor insats. Är det bara en slags onani, som en person hävdar i en rätt intressant artikel? Jag vill inte tro på tesen att det krävs en viss mängd energi för att uppnå ett visst resultat. Det handlar också om att använda sin energi på ett smart och målmedvetet sätt. Även om aktivitet på sociala medier inte leder till välta troner i sig så tror jag att den som vill förändra saker inte kan bortse från en så stor och viktig arena.

Lev nu
Vill också här lite högtidlighålla roliga, tuffa och kloka Lenas minne. Vi har inte umgåtts på ett tag även om vi har haft kontakt då och då, men hon lämnar många härliga minnen efter sig. Jag är tacksam för att jag fick jobba med Lena.

söndag 9 oktober 2011

Dra inte alla över en kam

Jag vill börja med att säga att jag generellt har mycket stor respekt för politiker. De flesta av dem gör ett stort arbete och tar ansvar utöver vad man egentligen kan förvänta sig av människor. De bär vår demokrati - utan företrädare skulle den inte fungera.
Det är därför jag blir så arg på dem som förstör för andra med onödig girighet och slarvighet.
Riksdagsledamöter har faktiskt ganska hyggligt betalt.
Lönen torde kunna räcka till en och annan tidning.
Och den som ska ha ansvar för hela landets ekonomi, kan självklart sätta sig in i enkla regler för hur personliga ersättningar får tas ut. Den som inte orkar läsa reglerna kanske ska överväga att strunta i att ta ut ersättningen också.
Ingen nämnd ingen glömd. Detta skriver jag i sorg.