lördag 26 februari 2011

Dubbelt övergrepp

Jag har inte detaljstuderat domen kring den 14-åriga förståndshandikappade Malmöflickan som utsattes för en lång rad övergrepp. Men hela historien är vidrig och jag vill gärna länka till Anna Larssons fina krönika i SVD igår. Länk till krönikan.
Vi människor är inte så ansvarsfulla som vi borde vara om varandra tyvärr. Men tänk om någon hade sagt stopp ändå.

Genom massmediernas ingripandet återkom i alla fall frukostäggen på äldreboendet och ransoneringen till tre koppar kaffe på ett annat boende inhiberades också.
Vi kan om vi vill.

måndag 21 februari 2011

Kommunala eller privata bibliotek?

Var på ett möte igår om privatiseringen av biblioteken i Nacka. Lite fundersam blir man ju. Vad är syftet med detta?
Beslutade att ta rätt på grunddokumenten och läsa på lite.
Länk till informationen på Nacka kommuns hemsida.
Klokare någon?
Det verkar som att de önskar att bara personalgrupper och kommunala enheter ska kunna ta över. Men hur ska de formulera upphandlingen för att det ska bli så? Kan vi inte lika gärna få ett Bonnierbibliotek, ett Scientologbibliotek och ett ABF-bibliotek. ICA vill ju också driva det mesta, hittar man en vinst i det kanske vi också får ett ICA-bibliotek med pocketsortiment.
Jag är väldigt skeptisk till den här formen av "verksamhetsutveckling". Man lägger ner en väldig massa arbete på att släppa ifrån sig sin makt att besluta om en central del av kulturpolitiken.
Varför röra till det istället för att använda sin makt och göra något bra. T ex se till att det alltid finns en lokal buss som stannar nära bibliotekets ingång, så att även äldre som har svårt att röra sig kan komma dit. Där kan det behövas utveckling.
Det finns en "kolsvart" aktivistblogg mot privatisering av biblioteken, liksom en facebookgrupp. Där kan man läsa mer. Länk till bloggen.
En kollega brukar publicera veckans låt så det gör jag väl också då, när jag ändå är inne på kultur. Det bli inte Bruce även om han är favvo, eftersom han går på högvarv i bilen.

lördag 19 februari 2011

Efter en vecka i Gysinge


Efter en vecka på PROs folkhögskola i Gysinge är jag ganska trött. Det var som vanligt en underbar kurs med väldigt engagerade deltagare. Trevliga också, så de flesta kvällarna blev alltför sena. Det var PRO-distriktens informationsansvariga som var på kurs, delvis tillsammans med hemsidesansvariga.

Om man någon gång får idétorka är det en jättebra idé att bjuda ihop dessa personer till ett grupparbete. Vi var lite oroliga i förväg, ifall vi hade anslagit för mycket tid till onsdagens övning. Men så mycket engagemang och kreativa idéer på så kort tid var det länge sedan jag såg. Ändå hade de flesta också tid att besöka Färnebofjärdens nationalparks Naturum som ligger precis intill skolan.

Studiebesöket på Gefle Dagblad var också mycket trevligt. Ett stort tack till Maria Brander och Karin Bergkvist som iofs säkert inte läser detta.

För den som inte sett hela Barbros och Tages rapport kommer här en länk. Viveka skrev också. Och jag noterar att lite PSA-kampanjrester finns kvar här och var i cyberspace.

Väl hemma blev det soffläge eftersom lilltjejen har 39 graders feber och vägrar släppa mamma mer än 10 meter ifrån sig. Men det funkar ju att skriva dator ändå. Killarna håller på att "fixa rummet" åt sjuåringen så dem har jag knappt sett av.

Den riktigt detaljvise ser kanske att bilden inte är från februari utan från december eftersom det finns adventsljusstakar i fönstren. Men jag hann inte fota så mycket nu, så denna får duga ändå.

söndag 13 februari 2011

Varför inte shorts och linne?

En fundering kvarstår efter kvällens melodifestival. Varför har programledarna så olika kläder? En kvinna har ett minimalt fodral som döljer varken armar eller ben. En man har både långbyxa, skjorta och jacka (kavaj).
Varför inte en man i shorts och linne? Eller i alla fall lite mer proportioner.
Jag gillade Walz låt bäst, som jag därför länkar till.



För övrigt måste jag rekommendera länken nedan till höger, till bloggen Karin Ketchupmamman, ifall du inte läst henne förut. Särskilt den här om Känsliga samtal.

onsdag 9 februari 2011

Dum av internet?

Läste ett inlägg i NSD om att man blir korkad av Internet. Länk till artikeln
Lite ligger det i det. Det är så lätt att hitta information att det blir onödigt att lägga saker på minnet.
Men mitt personliga urlakade minne kan ju också bero på andra saker än att jag surfar för mycket. Personliga empiriska erfarenheter är inte alltid allmängiltiga.
Det finns i alla fall möjligheter att bli smartare. Genom facebook lockades jag idag att läsa ovanstående artikel i Norrländska socialdemokraten och för några dagar sedan läste jag en annan artikel om revolterna i Egypten från New York Times som en annan vän hade länkat till. Inte prenumererar jag på någon av de tidningarna och även om jag gillar biblioteket så sitter jag ganska sällan där och läser. Nu har jag alltihop i nallen, och känner mig glad.
Att jag stavar sämre än vanligt beror inte på internet utan på ett gips. Jag tror jag hittade alla korrfelen.

fredag 4 februari 2011

Lena "i den tillit som skapar världen"

Jag vill idag hedra Lena Nyman genom att länka till ett klipp där hon framförde Karin Boyes "Ja visst gör det ont" som alltid på sitt eget helt personliga sätt.